allmän kurs gymnasienivå

Allmän kurs gymnasienivå är för dig som vill genomföra gymnasiala studier för att sedan kunna söka arbete eller studera vidare på yrkeshögskola eller universitet. Det är ett alternativ till komvux och gymnasiet. Du kan gå ett, två eller tre år, beroende på skolbakgrund och framtidsplaner. Varje kursdeltagare får en individuell studieplan.

På Allmän kurs studerar du tillsammans med andra vuxna i mindre grupper. Du har en mentor som tillsammans med dig ansvarar för dina studier. Din studieinsats på Allmän kurs bedöms inte genom prov. Därför är det viktigt att du är närvarande på lektionerna och deltar aktivt i diskussioner, redovisningar, praktiska övningar och grupparbeten.

Kursens upplägg och innehåll

Du läser tillsammans med din klass på ett gemensamt schema, måndag till fredag, 9 till 15. Studierna är på heltid vilket innebär 40 timmar per vecka; 20 timmar lektionstid i skolan plus tid för egenstudier. Under veckan läser du svenska, engelska, matematik och tema. Temat är en stor del av veckans arbete och det är där du läser ämnena samhällskunskap, naturkunskap, religion och historia. Det tematiska arbetssättet väver samman ämnena till en helhet för att visa hur de hänger samman med varandra och den värld vi lever i.

På Allmän kurs får du också tid för att prova på olika intresseområden såsom bollsport, friluftsliv, filmkunskap, kreativt skapande, sång, hejarklack, matlagning, yoga och liknande. Dessutom anordnar vi gemenskapsdagar, friluftsdagar och olika kulturella aktiviteter som är till för alla på skolan och som syftar till gemenskap och glädje.

En viktig del av tiden på Allmän kurs är att få utveckla förmågor du behöver som människa och som studerande.

Mål med kursen

  • Att få kunskaper, färdigheter och förmågor som krävs för att klara nästa utbildningsnivå

  • Att utveckla förmågan till självständigt lärande för att klara kommande studier, arbete och samhällsliv

  • Att utvecklas som människa för god självkänsla, förmåga till eget ansvar och allmänbildning


Bra att veta

Längd: ett till tre år beroende på dina tidigare studieresultat och ditt mål med studierna

Dator: för att studera hos oss behöver du ha tillgång till en bärbar dator

Kostnader: 1000kr/termin för läromedel och annat studiematerial, skolgemensamma studieresor, kopiering, fika varje förmiddag samt försäkring (eventuellt kan det tillkomma kostnader någon studieresa och visst studiematerial)

Kursstart: 19 augusti 2024

Sista ansökningsdag: 15 april 2024

Intyg: Allmän kurs får du inte betyg i enskilda ämnen. Genom kursen kan du nå behörighet för fortsatta studier på yrkeshögskola eller universitet/högskola. Efter genomförd kurs får du tre intyg.

  1. Skolans eget intyg med information om studiernas innehåll och om din tid på skolan

  2. Folkhögskolornas gemensamma behörighetsintyg med information om hur länge du studerat på kursen, vilka ämnesbehörigheter du blivit godkänd i samt ett studieomdöme om din förmåga till fortsatta studier.

  3. Intyg om SeQF-nivå 4 som gör din utbildning jämförbar inom Europa och internationellt.


Antagningsvillkor

  • Du ska ha förmåga att ta till dig studier på gymnasial nivå. Därför behöver vi se dokumentation på kunskapsnivåer i svenska eller svenska som andraspråk samt engelska och matematik som motsvarar godkänt i årskurs 9.

  • Dokumentation över tidigare studieresultat kan vara betyg eller intyg från grundskola, språkintroduktion, gymnasiet, Komvux eller folkhögskola. Vi tar även emot intyg från lärare eller studievägledare om pågående studier (kontakta maria.norberg@orebrofolkhogskola.se för formulär)

  • När din ansökan är komplett kallas du till en intervju som genomförs under maj-juni. Om du kommer till intervju får du en personlig kallelse via e-post.


Lyssna till vad tidigare deltagare har sagt om Allmän kurs hos oss!